Elämäni vaikuttavin ihminen

folder_openJohtajuus, Mielen toiminta, The Three Principles

Olin kesäkuussa syventämässä 3P ymmärrystäni Genius Catalyst Certification ohjelmassa Lontoossa. ”Kerro kuka on ollut elämäsi vaikuttavin henkilö ja kuvaile millainen on ollut elämäsi vaikuttavin katalyyttinen tapahtuma.” oli yksi tehtävistä, jonka kouluttajamme Michael Neill antoi ryhmille.

Itselleni nousi heti mieleen peruskoulun kolmannen ja neljännen luokan opettajani Kauko Saarentaus.

Kiva koulu olikin kamalaa

Aloitin ensimmäisen kouluvuoteni intoa täynnä Punavuoren ala-asteella. Olin ennen koulun alkua kuvitellut mielessäni, miten koulussa pääsisin pitämään esitelmän lemmikkiundulaateistani. Innostus muuttui kuitenkin nopeasti kauhuksi, kun minulle selvisi, että en ollutkaan samanlainen oppija, kuin luokkatoverini. Olin hitaampi. Lukeminen ja laskeminen tuottivat vaikeuksia. Luokkakaverit suihkivat menemään, mutta minulla takertui jokainen kirjain kurkkuun. Tajusin, että en voinut pitää esitelmää, koska en osaa lukea. Tuohon aikaan lukivaikeudet olivat uusi, vasta tunnistettu kehityshäiriö. Ensimmäisen luokan opettajani, nainen, jonka nimeä en enää muista, suhtautui minuun ja oppimisvaikeuteeni seitsemänkymmentä luvulle tyypillisellä tavalla. ”Olet tyhmä. ” Hän oli niin vakuuttunut tyhmyydestäni, että kerran, kun olin todella nähnyt vaivaa, lukenut kokeeseen kuin mielipuoli ja ansaitsin viimein hyvän numeron, hän väitti minun luntanneen kokeessa vierustoveriltani Elinalta. Minä en tuohon aikaan vielä edes ymmärtänyt, että kokeessa voisi luntata.

Minä pystyn

Onneksi äitini oli fiksu ja aikaansaava nainen. Hän päätti siirtää minut kolmannelle luokalle toiseen kouluun, Tehtaankadun ala-asteelle, jossa oli tarjolla lukiopetusta. Suurimman vaikutuksen teki kuitenkin luokanopettajan vaihdos. Sain opettajaksi miehen nimeltä Kauko Saarentaus. Kauko ystävällinen ja ymmärtävä. Hän antoi minulle tukensa, luottamuksensa ja uskonsa. Siis, että minäkin voisin oppia. Ja minä aloin oppimaan. Pikkuhiljaa aloin saada ikätovereitani kiinni.

Kauko oli muutenkin mielenkiintoinen henkilö. Hän oli aiemmin toiminut TV:ssä uutistenlukijana. Kauko ei siis ollut pelkästään viisas ja sivistynyt henkilö, hän oli myös aikansa julkkis, Yleisradion Viisastenkerhon puheenjohtaja ja tietokirjailija.  Meille syntyi Kaukon kanssa niin vahva side, että hän tuli juhlimaan lakkiani ylioppilasjuhliini vuonna 1988.

Ystävällinen peruskallio

Mihin Kaukon vaikuttavuus perustui? Mitä Kauko teki eri tavalla? Muistan parhaiten tunteen läsnäolosta ja ystävällisyydestä (engl. kindness). Kauko teki varmasti paljonkin oppimiseni eteen, mutta kaiken kattava ystävällisyys, oli se, joka loi uskoa ja luottamusta. Minulla on myöhemmin ollut hyviä esihenkilöitä. Ystävällisyys on myös hyvän esihenkilön ominaisuus. Samoin ominaisuus, jota voi kutsua yllätyksettömyydeksi tai ennakoitavuudeksi. Hyvä esihenkilö on kuin vahva peruskallio, johon voi nojata. Kauko oli peruskallio. Kun googlasin muistini syövereistä vaikuttavia henkilöitä, minulle tuli mieleen myös yksi asiakastapaaminen. Tämän toimitusjohtajan läsnäolo oli niin poikkeuksellista, että vaikka kauppoja ei tullut, tapaaminen on jäänyt vahvasti mieleen.

Lontoossa muutkin kurssilaiset nostivat esille näitä samoja ominaisuuksia, ystävällisyys, läsnäolo, luottamus. Näitä ominaisuuksia voin nähdä myös arvostamillani vahvoilla valtion johtajilla, kuten Nelson Mandelalla ja Barack Obamalla. Ehkä vaikuttavia ihmisiä yhdistää myös tietynlainen vaatimattomuus. Muistan kuulleeni kerrotun, 3P filosofian isän Sydney Banksin joskus sanoneen ”Jos voin tehdä vaikutuksen edes yhdenkin ihmisen elämään, olen tehnyt tehtäväni.” Sydney ei koskaan halunnut ottaa mitään kredittiä tai gurun mainetta, siitä mitä opetti.

Kuka on saanut sinut syttymään?

Michael kuvasi hienosti, mikä on vaikuttajan (catalyst) tehtävä. Mitä muutosta kukin haluaakin katalysoida, tehtävämme on olla kuin tulitikku. Tulitikku antaa kipinän tulen sytyttämiseksi, mutta ei ole vastuussa tulen ylläpitämisestä. Kauko oli juuri tällainen tulitikku. Kauko auttoi minua syttymään, mutta olin itse vastuussa tulen ylläpitämisestä. Michael Neillin mukaan optimaaliset olosuhteet vaikuttamiselle ovat, kun ”puu on valmiiksi kuivaa”, ”autat puuta kuivumaan, eli annat pieniä juttuja ennen isoja juttuja”, ”olet bensiini, joka levittää tulta.”

Kuka on ollut sinun elämäsi vaikuttavin henkilö? Miten hän teki sinuun vaikutuksen? Millaista muutosta sinä haluaisit nähdä maailmassa? Millaista muutosta sinä haluat sytyttää kipinälläsi?

Minä haluan katalysoida kestävää kehitystä, kestävyysinnovaatioita ja vastuullista toimintaa. Erityinen kiinnostuksen kohteeni on, miten ihmismielen toiminta vaikuttaa kykyymme ratkaista vaikeimmat  ja isoimmat ongelmamme ilmastonmuutoksen ja luontokadon.  Ympäristö ja mieli -blogin muut artikkelit löydät tästä. Voit lukea lisää minusta täältä.

Tags: 3P, Kestävyysinnovaatiot, Kolme periaatetta, Muutos, Vaikuttaja, Vaikuttaminen

Related Posts

keyboard_arrow_up