Joskus näyttää siltä, että maailma on täysin sekaisin. Ilmastonmuutos, saastuminen ja luonnon monimuotoisuuden katoaminen, saavat aikaan kuvan kaaoksesta. Samoin omassa mielessä voi vallita epäjärjestys – huolia, pelkoja ja ahdistusta tulevaisuudesta, joita media ja some vielä ruokkivat lisää.
Todellisuudessa maailmassa ei ole mitään vikaa, se toimii täysin fysiikan ja luonnon lakien mukaan, aivan kuten mielemme toimii omien lakiensa mukaisesti. Se, mitä koemme, on seurausta ajattelustamme, ei ympäröivästä maailmasta.
Kun asiat näyttävät sotkuisilta
Ajattele sotkuista huonetta, joka on täynnä tavaroita ja likaisia vaatteita. Se ei siistiydy huolestumalla, suuttumalla tai yliajattelemalla. Ainoa tapa saada järjestystä on ryhtyä siivoamaan.
Sama pätee ympäristöömme. Olemme ihmiskuntana saaneet aikaan sotkua: hiiltä on ilmakehässä liikaa, kemikaaleja maaperässä väärissä paikoissa, saasteita vesissä. Mutta tiedämme myös, miten nämä ongelmat ratkaistaan.
Samalla tavalla, kun mielemme täyttyy huolista ja epävarmuudesta, se ei selkiydy loputtomalla analysoinnilla tai murehtimisella. Selkeys syntyy, kun ymmärrämme, mistä kokemuksemme todella tulee.
Ulkoa sisään -harhaluulo ja sen vaikutus
Usein uskomme, että tunteemme johtuvat ulkoisista asioista – maailman tilasta, muiden ihmisten teoista tai tulevaisuuden epävarmuudesta. Tämä väärinkäsitys, jota kutsutaan ulkoa sisään -harhaluuloksi, on yksi suurimmista syistä stressiin ja ahdistukseen.
Se näyttää niin todelta, koska ihmiset ympärillämme, media, jopa terveydenhuollon ammattilaiset vahvistavat tätä käsitystä. Mutta se on väärinkäsitys. Se on 2000-luvun psykologialle sama ilmiö, kuin bakteerien ja mikrobien ymmärtämättömyys oli 1700-luvun lääketieteelle. Samoin kuin ihmiset ennen uskoivat maan olevan litteä, vaikka se on aina ollut pyöreä, voimme uskoa, että ulkoiset olosuhteet hallitsevat tunteitamme. Miksi? Koska se näyttää siltä.
Selkeys on synnynnäistä – se ei vaadi kehittämistä
Moni kysyy: ”Miten voisin kehittää mielenrauhaa ja selkeyttä?” Mutta parempi kysymys on: ”Mikä on estänyt minua näkemästä mielenrauhaani ja selkeyttäni tähän asti?”
Me kaikki synnymme selkeyden, tasapainon ja itsevarmuuden kanssa – ne ovat kuin tehtaalla asennetut perusasetukset. Jos haluat nähdä todisteen tästä, vietä hetki pienen lapsen tai koiran seurassa. He eivät murehdi menneitä tai pelkää tulevaisuutta, koska heidän kokemuksensa syntyy aina tästä hetkestä.
Se, mikä hämärtää tätä luonnollista tilaa, on saastunut ajattelu: huoli, pelko, ahdistus sekä uskomus siitä, että tunteemme tulevat jostain muusta, kuin omasta ajattelustamme tässä hetkessä.
Kun näemme harhan läpi, mieli selkeytyy
Kuvittele lasinen lumisadepallo, jota ravistetaan. Lumi kieppuu hurjasti hetken ajan ympäriinsä, mutta jos palloa ei enää heiluteta, lumi laskeutuu ja vesi kirkastuu. Samoin mieli selkeytyy luonnostaan, kun annamme ajattelumme laskeutua, rauhotumme ja päästämme irti epävarmasta ajattelustamme. Tämän päätöksen me voimme tehdä itse, sillä meillä on aina ajatuksen vapaus.
Maailman siivoaminen alkaa sisältä ulospäin
Suurin este muutokselle ei ole se, että maailma olisi mahdoton siivottava – vaan ajatus siitä, että se on mahdotonta. Tämä itsessään on saastunutta ajattelua. Mielellä, haavalla ja metsällä on kyky palautua ja parantua. Joskus ihminen on sotkenut asioita niin pahasti, että tarvitaan ihmisen siivousapua.
Kun näemme ulkoa sisään -harhan läpi, olemme paremmin varustettuja, kun ryhdymme toimeen. Todellinen muutos maailmassa mahdollistuu tästä sisäisestä ymmärryksestä, että selkeys, tasapaino ja luovuus ovat meissä sisäänrakennettuina. Se on oikeastaan ainoa tapa saada aikaan muutos. Kun toimimme tästä tilasta käsin, voimme nähdä ratkaisut selkeämmin ja toimia viisaammin.
Mieli on kestävän tulevaisuuden ihmevoima. On uskomatonta, mitä saamme aikaiseksi selkeällä mielellä.
Lue lisää kolmesta periaatteesta tästä.
Millaista muutosta sinä haluaisit nähdä maailmassa? Millaista muutosta sinä haluat sytyttää kipinälläsi?
Minä haluan katalysoida kestävää kehitystä, kestävyysinnovaatioita ja vastuullista toimintaa. Erityinen kiinnostuksen kohteeni on, miten ihmismielen toiminta vaikuttaa kykyymme ratkaista vaikeimmat ja isoimmat ongelmamme ilmastonmuutoksen ja luontokadon. Ympäristö ja mieli -blogin muut artikkelit löydät tästä. Voit lukea lisää minusta täältä.
Kuva: Ihmisen sotkut – Lintuparat. Miisa Helenius.
Otin kuvan Länsiterminaalissa astuessani Tallinnan lauttaan.