Mitä jos lapset…?
Mitä jos lapset kisaisivat hiekkalaatikoilla siitä, kenen pihalla on isoin puu, eniten istutuksia tai kenen äidillä tai isällä on kaikkein pienin sähköauto?
Mitä jos nuoret…?
Mitä jos nuorison keskuudessa leviäisi kulovalkeana nettipeli tulevaisuudesta, jonka supersankareina toimisivat hahmot, kuten
- Visionäärinen katalyytti, joka vapauttaa kestävän huomisen
- Kestävyys oraakkeli, joka valaisee tietoisuudellaan kestävyyden polkuja
- Ekoalkemisti, joka muuntaa juurtuneita näkemyksiä uusiksi oivalluksiksi
- Mahdollisuuksien pioneeri, joka raivaa tietä kestävyyden rajojen tuolle puolen
- Tiedostava arkkitehti, joka suunnittelee tulevaisuutta kestävällä viisaudella
Taustalla bändi nimeltä Tulevaisuuden synkka lurittelisi psykedeelistä rock n rollia maailman rauhan ja ekosysteemejä uudistavien innovaatioiden puolesta.
Mitä jos aikuiset…?
Mitä jos aikuiset kilpa varustelisivat pihojaan toinen toistaan upeammilla luonnonniityillä ja hyönteishotelleilla? Mitä jos olisi muotia kerskua somessa sillä, miten pieni oman perheen hiilijalanjälki on?
Mitä jos yritykset…?
Mitä jos yritykset kilpailisivat keskenään pienimmästä hiilijalanjäljestä, luontojalanjäljestä ja isoimmasta kädenjäljestä?* Mitä jos yritysten hiilijalanjälkilaskenta olisi automaattista ja sitä seurattaisiin kuukausittain uutisissa? Ja jos saman laskennan tulokset näkyisivät jokaisessa tuotteessa kauppojen hyllyillä, nettikaupoissa, somevaikuttajien jutuissa ja vaikka tuolla aiemmin mainitussa nuorten pelissä?
Iso haaste kestävyydelle on, että se on tylsää ja nihkeää
Luin juuri tutkimuksesta, jonka mukaan lapset ja nuoret haluavat kyllä opiskella kestävään kehitykseen liittyviä aiheita, mutta eivät inspiroidu tavasta, jolla aihetta käsitellään kouluissa. Emme me aikuisetkaan ole kauhean inspiroituneita. Yksi ystäväni pohdiskeli, että hän oli nuorempana innostunut liiketoiminnan kehittäjä. Nyt hän on lähinnä ahdistunut, kun kaikki kehittäminen ja ihmistoiminta riistää maapallon resursseja.
Mutta eihän sen tarvitse olla niin!
Minulla oli tällä viikolla töissä Taitotalossa kollegani kanssa todella inspiroiva keskustelu. Hän suunnittelee podcastia, jossa seikkailee uteliaana tutkien erilaisia aikakautemme ilmiötä ja niiden vaikutusta yhteiskunnassamme. Podcastin esittelytallenteen hän oli virittänyt taustamusiikkia myöten viidakkomaiseksi seikkailuksi. Jään innostuneena odottamaan podcastin lanseerausta ja tulevia jaksoja, joissa kuulija viedään etsimään uudistavia ratkaisuja haastattelujen tahdittamana.
Pari viikkoa sitten suunnittelimme kestävän kehityksen projektissamme ilmastovastuullinen toiminta tutkinnon osan toimialakohtaisia toteutuksia. Tulimme työpajassamme tulokseen, että parhaimmillaan ilmastovastuullisen toiminnan opiskelun pitäisi olla omakohtaista, silti osallistavaa, luovaa ja innostavaa. Se auttaisi ymmärtämään luonnon ilmiöitä pelien, tarinoiden, yhdessä tekemisen ja ulkona havainnoinnin kautta. Tarinat toimivat, koska ne auttavat meitä visualisoimaan mielessämme onnellisen lopun. Halutun tulevaisuuden. Pelastat planeetan yksi tarina kerrallaan, kirjoitin aiemmin. Ja mikä olikaan kaikkein innostavin tunti peruskoulussa ja lukiossa. Tunnit ulkona! Ammatillisia opintoja ei kovinkaan paljoa taida olla ulkona. Mutta miksi ei!?! Mieli tarvitsee luontoa. Se on ihmisten hyvinvoinnin ihmevoima. Ja toisin päin. Mieli on kestävän tulevaisuuden ihmevoima.
Mitä innostavaa sinä haluaisit luoda? Keksisitkö tavan, jolla saisimme kestävyydestä kivan kilpailun?
Minä haluan katalysoida kestävää kehitystä, kestävyysinnovaatioita ja vastuullista toimintaa. Erityinen kiinnostuksen kohteeni on, miten ihmismielen toiminta vaikuttaa kykyymme ratkaista vaikeimmat ja isoimmat ongelmamme ilmastonmuutoksen ja luontokadon. Ympäristö ja mieli -blogin muut artikkelit löydät tästä. Voit lukea lisää minusta täältä.
* ) Kädenjälki on positiivinen vastakohta ekologiselle jalanjäljelle. Jalanjälki keskittyy mittaamaan luonnonvarojen kulutusta eli haittaa, jota toiminnallamme aiheutamme ympäristöllemme. Kädenjälki taas mittaa toiminnan positiivisia vaikutuksia.
Kuva: Pixabay