Elämme maailmassa, jossa ulkoiset tapahtumat tuntuvat usein ylivoimaisilta. Ilmastonmuutos, luontokato, yhteiskunnalliset ongelmat ja yksilölliset haasteet voivat saada meidät tuntemaan avuttomuutta ja uupumusta. Mutta mitä jos suurin osa tästä kokemuksesta ei tulekaan ulkopuolelta, vaan sisältä? Sydney Banks, The Three Principles -filosofian kehittäjä, tarjoaa syvällisen ja yksinkertaisen vastauksen tähän kysymykseen: ”Kaikki kokemuksemme syntyvät mielemme kautta.”
Banksin mukaan ”koko elämämme on psykologinen kokemus” ja ” kolme periaatetta – mieli, tietoisuus ja ajatus – luovat kokemuksemme maailmasta.” Kuuntelin Sydney Banksia videolta, Jumping the Boundaries of Time ja mietin, miten näiden periaatteiden oivaltaminen voi auttaa ymmärtämään, että kaikki, mitä koemme, kumpuaa sisäisestä maailmastamme, silloinkin kun kyse on aikakautemme isoimmista haasteista. Tässä muutamia ajatuksia.
Mieli, tietoisuus ja ajatus – Kolme avainta muutokseen
Sydney Banksin mukaan, mieli, tietoisuus ja ajatus ovat peruselementtejä, jotka luovat kokemuksemme, aivan kuten luonnon elementit luovat kemiallisia yhdisteitä. Ne ovat kuin painovoima tai sähkö, jotka toimivat luonnon lakien mukaan. Me käytämme näitä kolmea periaatetta ja muokkaamme niillä todellisuuden, jonka koemme. Elämä voi olla täynnä ahdistusta, pelkoa ja epätoivoa – tai se voi olla täynnä iloa, rauhaa, rakkautta ja selkeyttä. Kaikki riippuu siitä, mitä teemme ajatuksillamme ja miten käytämme mieltämme.
Mietitään ympäristöhuolta ja -ahdistusta, joka on monille meistä tuttu tunne. Ulkoinen todellisuutemme, ilmastonmuutoksen vaikutukset, raportit luontokadosta tai yritysten tekemät ympäristörikokset, jotka ovat tällä hetkellä uutisissa ovat todellisia. Mutta meidän kokemuksemme tästä todellisuudesta syntyy sen kautta, miten ajattelemme. Olet ehkä huomannut jo sen, että ihmiset kokevat nämä asiat hyvin eri tavoin? Toiset ottavat ne paljon isompina haasteina, kuin toiset. Banks sanoo: ”Kun muutamme ajatuksemme, voimme muuttaa todellisuutemme.” Tämä tarkoittaa, että vaikka emme voi aina vaikuttaa ulkoisiin olosuhteisiin, voimme vaikuttaa siihen, miten koemme ne ja miten toimimme niiden pohjalta.
Rauha löytyy mielen hiljentymisestä ja hidastamisesta
Yksi keskeisistä Banksin opeista on, että mielen rauhoittaminen ja hiljentäminen avaa oven syvempään ymmärrykseen ja viisauteen. Kun mielemme on täynnä huolta, analysointia ja ennustuksia tulevaisuudesta, menetämme yhteyden sisäiseen rauhaan ja selkeyteen. Kuitenkin rauha ja hiljaisuus ovat avaimia siihen, että voimme nähdä selkeämmin ja toimia viisaammin. Banks muistuttaa, että ”kaikki elämässä riippuu siitä, mitä teemme vapaalla tahdollamme – vapaus ajatella on yksi arvokkaimmista asioista maan päällä.”
Kun kohtaamme ympäristöhaasteita tai tunnemme ilmaston lämpenemiseen liittyviä ahdistavia tunteita, mielen hiljentäminen voi auttaa näkemään asiat laajemmassa perspektiivissä. Emme ole vain ulkoisten tapahtumien uhreja – voimme löytää rauhaa ja voimaa sisältämme. Tämä ei tarkoita, että sulkisimme silmämme ongelmilta, vaan että lähestymme niitä uudesta näkökulmasta, jossa meillä on enemmän selkeyttä, voimaa ja sisäistä varmuutta. Näin voimme tehdä viisaampia valintoja ja auttaa maailmaa rauhallisemmasta tilasta käsin.
Hiljenemisen voima ilmastonmuutoksen torjunnassa
Miten tämä liittyy ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuntaan? Kun mieli on täynnä stressiä ja pelkoa, kykymme tehdä viisaasti ja kestävästi heikkenee. Ajatusten jatkuva virta ja huoli tulevasta voivat estää meitä näkemästä selkeitä ratkaisuja, jopa passivoimaan tai tuntemaan vihaa. Kun mieli hiljenee, alkaa syntyä uusia näkemyksiä ja ideoita. Selkeyden tilassa voimme löytää uusia tapoja ratkaista asioita ja toimia tarkoituksenmukaisesti. Tämä on oikeastaan ainoa tapa saada aikaan merkittävää ja pysyvää muutosta.
Banks sanoo: ”Kun mielemme muuttuu, voimme muuttaa maailmaa.” Tämä on todellinen avain – ei vain henkilökohtaisessa hyvinvoinnissa, vaan yhteiskunnallisella ja globaalilla tasolla. Yksilöinä voimme oppia hiljentämään mielemme, löytämään rauhaa ja tekemään viisaita valintoja. Kollektiivisella tasolla, tällainen syvällinen oivallus ja muutos voi johtaa kestävämpään tulevaisuuteen.
”Rakkaus ja ymmärrys harmonisoivat ihmiskunnan mielen sen todelliseen sisäiseen luontoon. Mitä annat elämässä, sitä saat. Rakkauden antaminen on rakkauden vastaanottamista. Mieli täynnä rakkautta ja hyviä tunteita ei voi koskaan mennä pieleen. Rakkaus ja anteeksianto kulkevat käsi kädessä. Ilman niitä elämää rasittavat pahat tunteet ja onnettomuus.” – Sydney Banks
Kuvaus, ei lääke
Sydney Banksin opit eivät ole pelkästään henkisiä oivalluksia – ne ovat yksinkertainen ja selkeä kuvaus mielen toiminnasta, jonka ymmärtäminen voi antaa jokaiselle meistä avaimen parempaan elämään. Laajemmassa kontekstissa voi ajatella, että Sydneyn opit voivat auttaa meitä vaikuttamaan myös meitä ympäröivään maailmaan. Mielen voima on käsissämme joka hetki, ja sen ymmärtäminen antaa mahdollisuuden navigoida elämässä viisaasti, rauhallisesti ja tarkoituksenmukaisesti, jopa aikakautemme suurimpien haasteiden edessä.
Jumping The Boundaries Of Time on Sydney Banksin Long Beach seminaarin 4. osa. Löydät myös muut osat YouTubesta.
___________________________________________________________________________________
Mieli on kestävän tulevaisuuden ihmevoima. On uskomatonta, mitä saamme aikaiseksi selkeällä mielellä.
Lue lisää kolmesta periaatteesta tästä.
___________________________________________________________________________________
Millaista muutosta sinä haluaisit nähdä maailmassa? Millaista muutosta sinä haluat sytyttää kipinälläsi?
Minä haluan katalysoida kestävää kehitystä, kestävyysinnovaatioita ja vastuullista toimintaa.
Erityinen kiinnostuksen kohteeni on, miten ihmismielen toiminta vaikuttaa kykyymme ratkaista vaikeimmat ja isoimmat ongelmamme ilmastonmuutoksen ja luontokadon. Ympäristö ja mieli -blogin muut artikkelit löydät tästä. Voit lukea lisää minusta täältä.
Photo by SaiKrishna Saketh Yellapragada on Unsplash