Moi, olen Miisa Helenius.

Moi, olen Miisa, nainen Ympäristö ja mieli -blogin takana.

Intohimoinen kiinnostuksen kohteeni on, miten ihmismielen toiminta vaikuttaa kykyymme ratkaista vaikeimmat  ja isoimmat ongelmamme, ilmastonmuutoksen ja luontokadon. Tähän keskityn blogissani, sen nimen Ympäristö ja mieli, mukaisesti.

Haluan valaa uskoa, että ratkaisemme nämä haasteet yhdessä. Teemme sen ymmärtämällä paremmin oman mielemme toimintaa. Niille, jotka kokevat ahdistusta näistä vaikeista kysymyksistä, haluan luoda ymmärrystä siitä, että on mahdollista voida henkisesti hyvin, ympäröivästä tilanteesta huolimatta.

”Eikö olisi siistiä, jos ihmiset näkisivät, että käyttämällä mieltään eri tavalla, voimme luoda todellisia ja toimivia ratkaisuja ympäristökatastrofien, luontokadon ja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen?”

Ilmasto- ja kestävyysjohtamisen puuttuva palanen

Joitain vuosia sitten törmäsin viitekehykseen, jolla on potentiaalia muuttaa ihmiskunnan tulevaisuus. Tämä filosofinen viitekehys haastaa tapamme nähdä, miten mielemme toimii ja miten luomme kokemuksemme elämästämme. Filosofiaa kutsutaan kolmeksi periaatteeksi The Three Principles (3P). Kun ymmärrämme näiden periaatteiden toiminnan arjessamme, sillä on potentiaali muuttaa kaikki.

Tämä ymmärrys antaa meille jokaiselle mahdollisuuden tehdä parempia päätöksiä, rakentaa itsemme näköistä elämää ja uria, menestyä itsellemme sopivalla tavalla, olla syvemmin ja tehokkaammin yhteydessä muihin ihmisiin, asiakkaisiin, perheeseemme ja ystäviin… Ennen kaikkea itseemme ja luontoon. Tehdä kaikki helpommin ja suuremmalla sydämellä.

Pohjaan kirjoitukseni ja ajatukseni vahvasti The Three Principles filosofiaan. Sertifioiduin vuonna 2020 3P fasilitaattoriksi ja valmentajaksi Lontoossa Regent’s Universityssä. Syvennän osaamistani tästä ymmärryksestä jatkuvasti mm. osallistumalla erilaisiin mentorointiohjelmiin. Väitän, että mielen toiminnan ymmärrys on juuri se puuttuva palanen, jota maapallomme ja me, kaikkein eniten tarvitsemme.

Vastuullisen liiketoiminnan kehittäjä

Työskentelen Taitotalossa, jossa vastaan Taitotalon projektitoimistosta, hankkeista ja projekteista. Yksi tärkeimmistä projekteistani juuri nyt, on opetushallituksen rahoittama oppilaitoksen laajuinen kestävän kehityksen hanke. Hankkeessa toteutamme kestävän kehityksen pedagogiset toteutusmallit sekä opetusmateriaalit Taitotalon 17 koulutusalalle sekä toimialakohtaiset koulutusohjelmat ammatillisen perustutkinnon valinnaiseen tutkinnon osaan ilmastovastuullinen toiminta. Nämä mallit ja materiaalit tulevat kaikkien Suomen ammatillisten oppilaitosten käyttöön. Projektissa kirkastamme myös Taitotalon oman kestävän kehityksen strategian. Projekti kestää 1 vuotta 7 kuukautta, jatkuen marraskuusta 2022 toukokuun loppuun 2024. Taitotalo on Suomen suurin ammatillinen aikuiskouluttaja.

Aiemmin olen toiminut palveluiden ja liiketoiminnan kehittämisen johtotehtävissä globaaleissa IT-alan suuryrityksissä sekä johdonkonsulttina, -valmentajana ja kouluttajana omassa yrityksessäni.

Kestävän kehityksen kouluttaja

Koulutan vastuullisuusviestintää, vastuullista palvelumuotoilua, tuotteistamista ja liiketoiminnan kehitystä.

Blogin lisäksi kirjoitan Ympäristö ja mieli -nimistä kirjaa, ja samalla valmistelen tutkimussuunnitelmaa ympäristöpsykologiaan, aikuisympäristökasvatukseen ja kestävyysinnovointitoimintaan liittyviä tohtoriopintoja varten. Valmistuin HAMKin opettajakorkeakoulusta keväällä 2023. Olen ympäristökasvattaja (YAEAT) Ympäristöopisto Syklistä (2022), Excecutive MBA Aalto EE:stä (2004) ja maisteriopintoni suoritin aikoinaan Helsingin yliopiston maatalousmetsätieteellisessä tiedekunnassa (1997).

Tervetuloa blogiini!

keyboard_arrow_up