Ympäristö ja mieli -kirja

folder_openJohtajuus, Mielen toiminta, The Three Principles

Aloin kirjoittaa Ympäristö ja mieli -blogia päivälleen vuosi sitten. Jo heti alusta ajatukseni oli, että kirjoitan samannimisen kirjan. Kirja on kuitenkin antanut odottaa itseään ja blogikin on jäänyt hunningolle. En ole vuoden 2023 aikana ehtinyt muilta töiltäni paljoa kirjoittaa. Vielä vähemmän olen pitänyt meteliä itsestäni. Vuoden vaihde on aina hyvä paikka tehdä lupauksia, joten lupaan pitää parempaa huolta sekä kirjastani että blogista vuonna 2024.

Koska kirja on saanut joulukuun lomapäivien aikana erityisboostia – Siis olen ihan oikeasti kirjoittanut monta sivua! Ajattelin nyt raottaa salaisuuden verhoa parilla sanalla.

Kirjalla ei ole vielä kustantajaa. Minulla ei ole hajuakaan, onko kukaan kustantaja edes kiinnostunut ympäristöstä ja mielestä kertovasta kirjasta… Mutta ainahan voin toteuttaa sen omakustanteena tai e-kirjana. Olen kuitenkin sitä mieltä, että maailma tarvitsee tämän kirjan juuri nyt. Tietäisitkö, sinä jonkun, joka olisi kiinnostunut tai voisi auttaa eteenpäin?

Miksi tämä kirja on tärkeä?

Ympäristöön, ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyy tällä hetkellä niin paljon ja niin monimutkaisia haasteita, että me ihmiset olemme niiden kanssa ihan ymmällämme. Monet haasteista olisi ratkaistavissa. Meillä on teknologiaa, rahaa ja osaamista. Tahtoakin. Jotain on kuitenkin pahasti pielessä, kun emme ole onnistuneet pysäyttämään ilmastonmuutosta ja luontokatoa.

Se mikä meiltä puuttuu, on ymmärrys, miten mielen toiminta vaikuttaa kykyymme ratkaista nämä isoimmat ja vaikeimmat ongelmamme. Monet meistä ovat huolissaan, jotkut niin huolissaan, että ahdistaa.

Mistä kirja kertoo?

Kirjallani rakentuu kolmelle ajatukselle, joita haluan auttaa lukijani näkemään.

  1. Sinun on mahdollista voida hyvin, mikä tahansa onkin tilanteesi ja ulkopuoliset olosuhteesi. Meidän on mahdollista voida hyvin ja toimia tehokkaasti haastavissakin olosuhteissa.
  2. Mikä se ikinä onkin mitä haluat tehdä tai mihin haluat vaikuttaa, onnistuu paremmin, kun olet itse hyvinvoiva ja seisot vakaalla pohjalla. Kun toimit omasta sisäisestä viisaudestasi ja rakkaudesta, se tarttuu muihin ja sillä on moninkertainen heijastusvaikutus – siis paljon isompi, kuin silloin kun toimimme ahdistuksesta tai epätoivosta.
  3. Meillä on luomisen kyky. Luomme tällä kyvyllä paitsi oman todellisuutemme, myös asioita ympäristöömme. Kykymme luoda on aivan poikkeuksellinen verrattuna muihin maapallon eläimiin. Tällä kyvyllämme olemme myös luoneet nykyiset ongelmamme. Me ihmiset voimme käyttää ajattelumme kapasiteettia niin monenlaiseen asiaan. Yhdellä ja samalla käyttöjärjestelmällä voimme murehtia, pelätä ja lamaantua, tai voimme suunnitella vihreän energian ratkaisuja, rakentaa tuulivoimaloita, tutkia vetytalouden mahdollisuuksia, istuttaa niittyjä pörriäisille, osallistua haitallisten vieraslajien hävittämiseen, kirjoittaa kirjoja, vaikuttaa somessa tai järjestötoiminnassa ja siirtää innostuksen kipinää muille. Voimme käyttää samaa luomisen kykyämme puhtaan ympäristön ja yhteiskunnan hyväksi tai sitä vastaan.

Ehkä olet myös huomannut, että voit käyttää luomisen kapasiteettia hyvän luomiseen ja olla silti ahdistunut. Mutta ei olisi paljon coolimpaa luoda mageita juttuja ja samalla voida hyvin?

Parhaimmillaan kirjani inspiroi kestävään luovuuteen ja innovaatiotoimintaan. Kestävän luovuuden avulla voimme saada aikaan isoja rakenteellisia muutoksia yhteiskunnassa, tai voimme vaikuttaa itsellemme sopivalla pienemmällä tavalla, oman elämämme kontekstissa. Kumpikin vaihtoehto, ja kaikki niiden välillä, ovat hyviä ja riittäviä. Oli se sitten hyönteishotellin tai kotikompostin perustaminen, poliittinen vaikuttaminen tai uuden kestävän liiketoiminta-ajatuksen kehittäminen ja toteuttaminen. Tärkeintä on, että näet, että voit hyvin ja voit itse valita, jokainen päivä, juuri sen, mitä haluat luoda!

Kenelle kirjoitan kirjaa?

Kirjoitan sinulle, joka olet kiinnostunut ja hieman huolissasikin ympäristöstä, maailman tilasta ja haluat vaikuttaa. Ekologinen kestävyys on kaiken hyvinvointimme pohja. Ihminen ja talous ovat täysin riippuvaisia luonnosta ja sen kantokyvystä. Jotta tämä voi tulla mahdolliseksi nykyisessä planetaarisessa tilanteessamme tarvitsemme myös sosiaalista hyvinvointia. Tästä on oikeastaan kysymys myös kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa, jonka esimerkiksi Sitra on nostanut megatrendityössään yhdeksi tulevaisuuden visioksi. Meidän on itse voitava hyvin, jotta voimme auttaa muita. Toivon, että kirja inspiroi jo vastuullisuus- ja ympäristötyössä toimivia, samoin kuin niitä, jotka haluavat tehdä ja vaikuttaa, mutta eivät vielä ole ehkä nähneet tai löytäneet omaa rooliaan. Erityisesti toivon, että kirja antaa toivon kipinöitä niille, jotka eivät niitä tällä hetkellä näe.

Oletko kiinnostunut aiheesta ja haluat jutella? Tai tiedätkö jonkun, joka voisi olla kiinnostunut kustantamaan kirjani? Kirjoita minulle osoitteeseen miisa(at)mindbased.fi.

 

Tags: Kestävä luovuus, Ympäristö ja mieli

Related Posts

keyboard_arrow_up