Kun puhun kolmesta periaatteesta, minulta yleensä kysytään ensimmäiseksi, mitä nuo kolme periaatetta ovat. Periaatteet ovat oikeastaan vain sanoja, jotka on valittu kuvaamaan sitä, miten koemme elämämme hetkestä toiseen. Tämä blogisarja avaa jokaisen periaatteen, yksi kerrallaan. Vuorossa on…
Tietoisuuden periaate
Kuvittele, että elämäsi on kuin matka näköalahississä. Aluksi, kun hissi on alimmassa kerroksessa, näet vain seinät ja sen, mikä on suoraan edessäsi. Kaikki näyttää todelliselta ja konkreettiselta, aivan kuin maailma olisi juuri sellainen kuin sen koet olevan. Tällä tasolla elämme sitä, mitä voisi kutsua objektiiviseksi todellisuudeksi. Uskomme, että mielemme on kamera, joka tallentaa maailman sellaisena kuin se on – ilman suodattimia ja tulkintoja. Mutta jos pysyt tässä alimmassa kerroksessa, elämä voi tuntua välillä aika pelottavalta ja ahdistavalta. Elämä niin sanotusti tapahtuu sinulle, sillä uskot kaiken olevan annettua ja muuttumatonta, siis objektiivista.
Lasihissi alkaa nousta
Kun hissi kohoaa, alat saada enemmän näkökulmaa ja uutta perspektiiviä. Nyt, matkalla kohti ylempiä kerroksia näet koko ajan enemmän, samalla kun näköala avautuu. Subjektiivinen todellisuus astuu kuvaan. Tämä tarkoittaa, että maailman kokeminen ei riipu vain siitä, mitä näet, vaan myös siitä, miten näet sen. Alat huomata, että ajatuksesi ja tunteesi vaikuttavat siihen, miten tulkitset kokemuksesi. Saat enemmän vapautta, sillä ymmärrät voivasi valita asenteesi ja katsantokantasi. Maailma ei ole muuttunut, mutta sinulla on nyt enemmän valinnanvaraa siinä, miten koet sen.
Matka ei kuitenkaan pääty vielä
Kun lasihissi nousee korkeammalle, saavutat uuden tason tietoisuudessasi. Nyt näet, että maailma ei ole vain objektiivinen tai subjektiivinen, vaan rakennettu. Sinä itse olet luomassa kokemustasi ajatusten, tietoisuuden ja mielen kautta. Tässä vaiheessa mielesi ei ole enää kamera, vaan enemmän kuin maaginen pensseli, instrumentti, jolla maalaat elämäsi maisemaa. Alat ymmärtää, että sinä olet itse oman kokemuksesi luoja. Huomaat, että kun ajattelusi muuttuu, myös kokemuksesi muuttuu – ja yhtäkkiä maailma on juuri sellainen, kuin ajattelet sen olevan.
Tällä tasolla vapautesi kasvaa, koska suhde elämään muuttuu. Et enää pelkää kokemustasi, koska ymmärrät, että olet itse sen luoja. Ihan kuten et pelkäisi itse piirtämääsi hirviötä, et pelkää enää omaa todellisuuttasi, sillä tiedät, että voit muuttaa sen.
Korkeimmat kerrokset paljastavat illuusion
Kautta aikojen mystikot ovat kertoneet, että on vielä korkeampia tietoisuuden tasoja. Näillä tasoilla maailma ei ole objektiivinen, subjektiivinen tai edes rakennettu – sen kokija tietää sen olevan illuusiota, harhakuvaa, päiväunta. Tietoisuuden korkeimmilla tasoilla ymmärrämme, että maailma on kuin jumalainen uni, ripustettuna tilan ja ajan rajapyykkeihin. Täällä mieli ei ole enää kamera eikä pensseli – se on kuin kaleidoskooppi, joka ottaa vastaan valoa ja luo erilaisia kuvia riippuen siitä, mitkä ajatukset sattuvat olemaan valon tiellä.
Voimme myös käyttää vertauskuvaa mielestä prismana, jossa tietoisuuden puhdas valo paistaa ajatustemme läpi ja luo elämäämme sateenkaaren kokemuksen. Tällä tasolla pystymme näkemään edes hetken ajan ihmiskokemuksen totuuden. Kuten viisaat ovat sitä kuvanneet kautta aikojen: olemme yhtä. Olemme yhtä valon kanssa. Olemme valo. Olemme yhtä rakkauden kanssa. Olemme rakkaus. Olemme yhtä totuuden kanssa. Me olemme totuus.
Kuulet tämän saman viestin kaikissa maailman hengellisissä perinteissä, ja myös tieteen piirissä, jossa puhutaan yhdestä energiasta, yhdestä rakkaudesta ja yhdestä ajatuksesta. Elämän ykseydestä.
Tietoisuuden periaatteen ymmärtäminen avaa oven vapauteen. Se on matka näköalahissillä – alkaen objektiivisesta todellisuudesta, aina korkeimmille tietoisuuden tasoille, joissa ymmärrämme, että se mitä näemme, on illuusiota ja ymmärrämme, että lähes kaikki on mahdollista, koska olemme yhtä kaiken kanssa.